Bækkendysfunktion og infertilitet – er der en sammenhæng?

Bækkendysfunktion og infertilitet

Artikel til Bækkenleddet nr.1/2014

Bækkendysfunktion og infertilitet – er der en sammenhæng?
af Micha Grøn.

Kvinder med underlivssmerter og ubalancer i underlivet kan have svært ved at få børn. Det skyldes sandsynligvis nedsat blodgennemstrømning og nedsat bevægelighed i underlivets organer. Erfaringer viser allerede, at manuel fertilitetsbehandling kan afhjælpe problemet og er et effektivt alternativ til den gængse medicinske behandling.

I Danmark anslås det at ca. 20% af par i den fødedygtige alder har svært ved at opnå graviditet. Problemet med infertilitet er stigende og Danmark har rekorden i antal fertilitetsbehandlinger per indbygger. Jeg har som gynobs-fysioterapeut specialiseret mig i behandling af bækken- og underlivsproblematikker, og har i årevis behandlet kvinder med smerte og problemer i bækken regionen. En del af disse kvinder har haft svært ved at blive gravide, og flere har gennemgået medicinsk fertilitetsforløb med hormonbehandlinger, inseminationer og IVF (kunstig befrugtning). Et forløb der er krævende på flere niveauer og som afstedkommer en del ubehag og bivirkninger for kvinden.

I slutningen af 2013 læste jeg en artikel af Jennifer Mercier, amerikansk jordemor, MS, PhD og LMT, som handlede om en manuel metode – Mercier Therapy – til at afhjælpe infertilitet. Det der har vagt min interesse for denne metoden er, at den med en blid form for massage og manipulationsbehandling af organerne i underlivet og af musklerne i ryggen og balderne viser sig, at være særdeles effektfuld. Succesraten for graviditet efter et behandlingsforløb er, ifølge Jennifer Merciers studie, 83%. Behandlingen øger bl.a. blodgennemstrømingen og bevægeligheden af organerne i det lille bækken og skaber derved de bedste strukturelle forudsætninger for at opnå graviditet. En anden fordel ved denne behandling er at du, så at sige, beholder trusserne på under hele forløbet!

’Anything that is living has to be able to move freely’, Jennifer Mercier.

Definitionen på infertilitet er manglende graviditet efter 2 års regelmæssig samliv. Den inddeles i primær og sekundær infertilitet afhængig af tidligere graviditet. Årsagen til infertilitet er mange. De hyppigste årsager er forstyrret menstruationscyklus og nedsat sædkvalitet. Derudover er der ca. 40% af kvinder der lider af mekanisk infertilitet. Det betyder, at de reproduktive organer; ovarier, æggeledere og livmoderen ikke fungerer optimalt, ofte som følge af endometriose (livmoderslimhinde lignende væv uden for livmoderen), arvæv omkring organerne i det lille bækken, arvæv efter underlivsoperationer, muskel spændinger, dysplacering af livmoderen pga. spændinger i ligamenterne omkring livmoderen m.m.

Symptomerne herpå er smerte og/eller nedsat funktion i bækkenets, ryggens og hofternes led og muskler. Disse symptomer er lig dem I – medlemmer af Bækkensmerter.dk – kender. I tidligere indlæg i Bækkenleddet (nr. 2 dec. 2013) er begrebet strukturel integration beskrevet, og det er denne tankegang der gør sig gældende i spørgsmålet om mekanisk infertilitet. Det siger sig selv, at dårlig blodforsyning og mobilitet, eksempelvis pga. arvæv eller stramt fascievæv (bindevæv) i et område, giver dårlig funktion. Kroppen kompenserer for at bevare funktion, men dette har sin pris i form af smerte, slid, nedsat funktion af organer og så videre. Den rette behandling er ofte svær, hvis ikke behandlingen tager sigte på at normalisere både de kompenserende strategier og den primære årsag til problemet.

Denne sammenhæng syntes man desværre i det etablerede medicinske fertilitetssystem helt at overse. For mig giver det god mening, at forsøge at skabe de bedste strukturelle forudsætninger for graviditet, inden man forsøger sig med invasive hormonbehandlinger og indgreb. Målet med Mercier Therapy er at løsne arvæv og spændinger i strukturerne i og omkring livmoderen, ovarierne og æggelederne. Herved øges blodforsyning, innervation og mobilitet og dermed funktion.

Mercier Therapy – virker det?
Jennifer Mercier har igennem et 4 årigt studie evidensbaseret hendes metode. Resultaterne af hendes studie er lovende. Ud af en gruppe på 48 infertile kvinder i alderen 28 – 42 år, opnåede 40 kvinder at blive gravide. Der var ingen frasortering af nogle af kvinderne, alle uanset alder, diagnose eller tidligere maveoperationer var inkluderet i studiet. Kvinderne modtog Mercier Therapy og blev grundigt instrueret i at monitorere deres egen cyklus.

18 kvinder blev gravide inden for 6 mdr.

22 kvinder blev gravide inden for 1 år.

8 kvinder blev ikke gravide.

Af de gravide brugte 32 af kvinderne udelukkende Mercier Therapy, 6 af kvinderne brugte Mercier Therapy i kombination med IVF, og de sidste 2 brugte Mercier Therapy i forbindelse med insemination. Det er en succesrate på 83 % og helt afgjort et godt alternativ til den medicinske alternativ. At gennemgå et medicinsk fertilitetsforløb er krævende på flere planer og kan have en del ubehagelige bivirkninger. Mercier metoden er risikofri og uden bivirkninger.

Mercier Therapy har ligeledes vist sig effektiv at anvende ved

  • Smertetilstande i bækkenet
  • Efter operationer i underlivet eks. kejsersnit
  • PCOS (polycystisk ovariesyndrom)
  • Urge inkontinen
  • Forstyrret menstruationscyklus
  • Smerte i forbindelse med menstruation
  • Blokerede æggeledere

Efter min opdagelse af Mercier metoden, besluttede jeg mig for selv at kunne behandle og hjælpe mine patienter på vej til en naturlig graviditet. I starten af 2014 blev jeg således uddannet af Jennifer Mercier og certificeret Mercier Therapy behandler. Jeg har i mit relativ korte virke med denne metode allerede opnået resultater for mine patienter.

En kvinde midt i 20’erne havde ikke fået sin normale cyklus tilbage efter 1. barns fødsel for 3 år siden. Ud over den manuelle behandling, vejledte jeg hende i kostændring, med henblik på at normalisere hormonniveauet, og i at kende sin cyklus. Hun nåede at modtage tre behandlinger inden hun blev gravid.

En anden kvinde midt i 30’erne havde ved en ultralydsscanning fået påvist lukkede æggeledere og en drejet livmoder. Jeg nåede at behandlede hende 4 gange inden hun skulle til en ny scanning af æggelederne med kontrastvæske. Denne gang var begge æggeledere åbne og livmoderen stod fint.