Inkontinensbehandling
Problemer med at holde på urin eller afføring kaldes inkontinens. Fysioterapi hjælper som inkontinensbehandling.
Fysioterapi afhjælper inkontinens
Inkontinens betyder at du har problemer med at holde på urin eller afføring.
Inkontinens er et stort problem. I Danmark er der op mod 500.000 inkontinente kvinder og mænd. Selvom det er en relativ almindelig lidelse, er det at være inkontinent forbundet med stort tabu og skamfølelse. Heldigvis er der hjælp at hente gennem specialiseret fysioterapi mod inkontinens.
Urininkontinens – inkontinensbehandling
Urininkontinens er ufrivillig vandladning, forstyrret tissetrang, dryptis ved øget bugtryk for eksempel ved host eller fysisk aktivitet. Er du mand, læs også afsnittet om kronisk prostatitis da prostata og blæreproblemer ofte hænger sammen. Urininkontinens er også en bivirkning til fjernelse af prostata, men hvor den rigtige vejledning kan afhjælpe eller helt behandle symptomerne på inkontinens.
Forskellige former for urininkontinens
Stress inkontinens
Stress inkontinens eller anstrengelsesinkontinens kaldes det, når urinrøret ikke er i stand til at holde sig lukket, når der kommer et øget bugtryk ved belastninger som host, nys eller fysisk aktivitet som at hoppe eller løbe. Det er den mest almindelig form for inkontinens.
Årsagen er ofte svækkelse af strukturerne omkring urinrøret og bækkenbunden. Særligt kvinder der er gravide eller har født er udsatte. Fødsler kan skade og svække bækkenbundens muskler herunder lukkemusklen til blæren og endetarmen. Det er ikke ualmindeligt at kvinder får senfølger efter fødsler, når de kommer i overgangsalderen, hvor de oplever inkontinens og nedsynkning af deres underlivsorganer. Unge kvinder der ikke har født og kvindelige idrætsudøvere oplever også denne form for inkontinens.
Behandling af stress inkontinens
I langt de fleste tilfælde vil en inkontinensbehandling med fokus på genoptræning til en velfungerende bækkenbund løse problemet med inkontinens. Jeg undersøger din bækkenbund, dens tilstand og hvordan den arbejder reflektorisk på øget bugtryk, og hvordan du aktivt arbejder med musklerne. I min tilgang benytter jeg Empelvic metoden, (som jeg i øvrigt har udviklet). Du vil blive guidet i hvordan du bedst træner din bækkenbund og samspillet med bækkenbundens reaktion på et øget bugtryk. Jeg undersøger også dine organer og andre strukturer i underlivet, eventuel arvæv, om de har betydning for dine symptomer.
Urge inkontinens
Urge eller tranginkontinens er en pludselig uimodståelig trang til at tisse. Der er mange vandladninger i døgnet, også om natten, eller du dryptisser i bukserne igennem dagen. Blæren trækker sig sammen uden forvarsel og trangen kan være svær at undertrykke. Det sker ofte, at du lige akkurat ikke når ud på toilettet. Det kan også blot være at trangen til at tisse kommer ofte, men du er i stand til at undertrykke lækage – at du tisser i bukserne.
Årsagen er en overaktiv blære, også forkortet OAB. Hjernen sender uhensigtsmæssig mange signaler til blæren om at trække sig sammen selvom den ikke er fyldt.
Problemet ses lige så hyppigt hos kvinder og mænd. 17% af mennesker over 40 år lider af urge inkontinens og tendensen bliver mere almindeligt med alderen. Det betyder ikke at det er en naturlig del af det at blive ældre.
I klinikken ser jeg patienter med forskellige årsager til urgeinkontinens. Det er typisk en følge af en operation eller infektion i nærheden af eller i blæren, så som kejsersnit, endometriose, prostatitis eller blærebetændelse. Hoftelidelser som slidgigt, mennesker med tarmproblemer eller stress. Mænd har ofte rejsningsforstyrrelser sammen med symptomer på urge. Det kan også forekomme pga. uhensigtsmæssige tisse- og drikkevaner eller neurologiske lidelser som forstyrrer reflekserne og nervesignaler til blæren.
Behandling af urge inkontinens
Undersøgelsen er en gennemgang af de systemer der kan påvirke din blærefunktion, herunder dine tisse og drikkevaner, andre sygdomme, hormonelle (u)balancer eller medicinbivirkninger. Inkontinensbehandling af urgeinkontinens er en kombination af bækkenbunds- og blæretræning, hvor målet er at kunne undertrykke og udskyde tissetrang.
Afføringsinkontinens og analinkontinens
De samme symptomer for urininkontinens kan forekomme med afføring og luft. Afføringsinkontinens er forstyrret afføringstrang, problemer med at holde på afføring eller at tømme tarmen fuldstændig.
Forskellige symptomer på afføringsinkontinens
Du oplever en pludselige uimodståelige trang til at skulle af med afføring og ikke være i stand til at holde det tilbage. Det kan være svært at tømme tarmen ordentligt, du tørrer og tørrer efter toiletbesøg eller du oplever afføring siver eller har ’bremsespor’ i underbukserne. Trang alene eller følelse af ikke at kunne tømme tarmen helt kan også være eneste symptom.
Årsager til afføringsinkontinens
En svækket lukkemuskel til tarmen, gør det svært at undertrykke trang eller holde afføring og luft inde i tarmen. Ligeledes kan sansningen være forstyrret, så du først mærker trang, når afføring er på vej ud af tarmen, eller du har en fornemmelse af at der sidder afføring tilbage i tarmen, selvom du har tømt den. Særligt i risiko for en svækket bækkenbund er kvinder der har født og kvinder i overgangsalderen.
Skader på endetarmens ophæng eller arvæv efter operation i underlivet, kan på sigt udvikle forskellige problemer med evnen til at tømme tarmen, holde på eller mærke luft og afføring. Nerveskader og forskellige neurologiske sygdomme kan også være årsag til problemet.
Afføringskonsistensen kan betyde, at du oplever problemer; Tynd afføring kan være svær at holde tilbage, især hvis du har en svækket lukkemuskel. Hård afføring er svær at komme af med og kan udvikle sig til decideret forstoppelse.
Behandling af afføringsinkontinens
På samme måde, som ved urininkontinens, behandles afføringsinkontinens primært ved genoptræning af bækkenbunden. I en konsultation undersøges bækkenbunden, mulige restriktioner omkring endetarmen og tilhørende strukturer, samt andet der kan have betydning for din tarm og afføring, herunder gennemgang af toiletvaner, kost, medicinbivirkninger eller underliggende sygdomme.
Inkontinensbehandling
Et behandlingsforløb vil indeholde følgende elementer:
- Gennemgang af drikke og toiletvaner.
- Undersøgelse af bækkenbundens tilstand og funktion.
- Genoptræning til en velfungerende bækkenbund med udgangspunkt i Empelvic metoden.
- Undersøgelse og behandling af mekaniske restriktioner omkring blære/tarm og andre organer i underlivet og maveregion af betydning for dine symptomer
- Blæretræning/tarmtræning – impulskontrol
Inkontinens i tal
- 45 % af kvinder er inkontinente 7 år efter de har født.
- 24,6% af unge fitnesstrænende kvinder ml. 20-25 år, som ikke har født eller er gravide, behøver inkontinensbehandling
- 62% af langdistance løbere
- 33% af kvinder, der træner mere end 8 timer/uge
- 62,8% af amatør fodboldspillere mellem 12 og 19 år
- 41,5% af basketballspillere
- 45,5% af elite langdistance løbere, skiløbere og løbere
- 80% af springgymnaster
mellem 12 og 22 år, som ikke har født, når de hopper på trampolin. Kilde
Konsultationer efter aftale
Kontakt for mere information eller tidsbestilling
Har du behov for fysioterapi? Bestil en konsultation online eller ved at ringe, skrive til klinikkens mail/SMS.
Kontakt også gerne klinikken med spørgsmål om en inkontinensbehandling er relevant for dig. Du er også velkommen til at søge råd om og vejledning i, hvad du selv kan gøre.
Telefonen besvares imellem behandlinger og er åben alle ugedage fra kl. 9 – 15