Fysioterapi efter fødsel

“Alle burde få et efterfødselstjek. Det er som at blive uddannet i sin egen krop”

Fysioterapi hjælper dig efter du har født

Det er fascinerende at opleve de forandringer og den evne kroppen har til at skabe liv; at udvide sig i takt med barnets udvikling, åbne sig og presse et barn ud, trække sig sammen igen og genfinde sin naturlige balance. Forandringerne kan være overvældende fysisk og mentalt – både under en graviditet og efter en fødsel.

Komplikationer kan opstå i hele forløbet, og du kan have brug for hjælp til heling og at finde tilbage til din naturlige balance i kroppen. Det handler ikke kun om din bækkenbund efter du har født. Det handler om heling af hele dit underliv, din krops kernemuskler, samspillet i din krops bevægelser og hvordan du bærer dig selv og dit barn. Som gynækologisk fysioterapeut er jeg uddannet i at undersøge, diagnosticere og behandle følger efter graviditet og fødsel.

Behandling med fysioterapi efter fødslen

 
 • Det er vigtigt at hjælpe kroppen til optimal funktion igen, efter du har født – især hvis du oplever følgende:
 • Komplikationer som smerte, tyngde eller inkontinens under din graviditet
 • Hvis du har født ved kejsersnit
 • Hvis du har haft en lang fødsel og/eller en lang pressefase
 • Der er brugt remedier som tang eller sugekop, for at hjælpe dit barn til verden
 • Hvis du har fået skader på din bækkenbund
 • Du føler dig ’åben’ for neden eller hvis dit underliv føles som et ’sort hul’!
 • Hvis du oplever smerter i kroppen efter fødslen. Det kan være alt fra bækkensmerter og underlivssmerter; smerter ved vandladning, afføring, menstruation, samleje eller orgasme, til ryg-, skulder- og nakkesmerter, hovedpine eller migræne, smerter i hofter, knæ eller fødder.
 • Hvis du er inkontinent 12 uger efter fødslen
 • Hvis dine mavemuskler ikke trækker sig sammen igen, og du efter 8 uger stadig har delte mavemuskler, også kaldet rectus diastase.
 • Måske det endda er mange år siden du har født, eller du har født flere gange og aldrig er kommet dig helt.

Efterfødselstjek

En del af din egenomsorg efter din graviditet og fødsel er at få foretaget et efterfødselstjek. Det kan foretages fra 6-8 uger efter fødslen.
Tjekket består af en specifik undersøgelse og vurdering af hvordan dit underliv heler.

Det betyder en indvendig undersøgelse gennem skeden af bækkenbunden, livmoderen/ovarier/æggeleder, tarmen og blæren samt deres ophæng, en udvendig undersøgelse af mavemuskler, bindevæv, bækkenet og andre dele af kroppen, der er relevant for dig. Hvis du har født ved kejsersnit eller fået bristninger i bækkenbundsmusklerne, vil heling af arvæv og funktion af strukturerne også vurderes.

Sammen laver vi en plan for din genoptræning og et eventuelt videre behandlingsforløb.

Ud over den fysiske undersøgelse, guides du til at mærke og forstå de forandringer, der er sket, så du lettere kan tilknytte til din krop igen, og føle dig tryg ved at træne og bevæge dig frit.

Skærmbillede 2022-09-16 132452

Barselsguide

Jeg har udviklet en barselsguide sammen med fysioterapeut Elin Solheim og jordemoder Gry Senderovitz. Den hedder ’Vejen til en bækkenbund i balance efter du har født’.

Den indeholder de øvelser, vi mener, du som nybagt mor kan starte med allerede dagen efter du har født. Den er også anvendelig til dig der fortsat oplever gener måneder eller år efter du har født. Download guiden gratis her.

Empelvic

Jeg er med-udvikler af et hjælpemiddel til bækkenbunden, som jeg bruger i min praksis og som burde være enhver kvindes eje!

Empelvic puden og metoden hjælper dig med at vedligeholde kontakt til og genoptræne din bækkenbund under graviditeten og efter fødslen på en sikker og enkel måde. Jeg bruger Empelvic i min tilgang, og du vejledes og guides i at bruge den til hjemmetræning. Du har mulighed for at låne en pude til afprøvning hjemme.

Konsultationer efter aftale

Kontakt for mere information eller tidsbestilling

Har du behov for fysioterapi? Bestil en konsultation online eller ved at ringe, skrive til klinikkens mail/SMS. 

Kontakt også gerne klinikken med spørgsmål om en behandling er relevant for dig. Du er også velkommen til at søge råd om og vejledning i, hvad du selv kan gøre. 

Telefonen besvares imellem behandlinger og er åben alle ugedage fra kl. 9 – 15