Kronisk Prostatitis

Kroniske underlivssmerter hos mænd kaldes kronisk prostatitis!

Fysioterapi afhjælper underlivssmerter

Smerter i underlivet - Kronisk prostatitis

’Jeg har ikke siddet ned i flere år uden smerter’

’Jeg kan ikke holde ud at have bukser på’

’Det føles, som at have en golfbold i numsen!’

Alle udsagn fra frustrerede mænd i klinikken, der har uforklarlige smerter i underlivet. De har haft symptomer i lang tid, nogle i flere år inden de kontakter klinikken.

Kroniske smerter i mere end 3 måneder eller tilbagevendende smerter i underlivet kaldes også for kronisk prostatitis. Det er en betegnelse for inflammation i prostata enten på grund af en infektion, hvor der findes bakterier i sædvæsken, eller en tilstand uden bakterier men med smerter og andre symptomer. Denne form er den mest udbredte.

Mellem 8 – 25% af alle mænd oplever denne tilstand på et tidspunkt i deres liv. Kronisk Prostatitis kan opstå hos mænd i alle aldre, men ses oftest hos mænd mellem 30 og 50 år (1). Halvdelen har smertesymptomer.

 

 

Symptomer på kronisk prostatitis

Hovedsymptomet på kronisk prostatitis er smerter i underlivets strukturer: bækkenbundsmuskler, blære, urinrør, penis, testikler, anus og endetarm. Symptomerne kan også være stikkende eller sviende fornemmelse, spænding bag pungen i mellemkødet og endetarm, varme/kulde, eller lignende sanseforstyrrelser i området.

Andre typiske symptomer er:

  • Rejsningsforstyrrelser
  • smerte ved sædafgang
  • smerter efter samleje
  • Blæreproblemer som øget tissetrang og behov for at tisse om natten (urgeinkontinens og nucturi).
  • Manglende kontrol af blæretømning; Det er svært at starte vandladning, strålen er svag eller bliver afbrudt og man tisser kun små portioner. Ufuldstændig vandladningen (urinretention) med ’efterdryp’ eller der opstår et behov for at presse urinen ud.
  • Svie eller smerte ved vandladning.
  • Tarmproblemer med forstoppelse, ondt i maven, oppustethed, diarré, som kan optræde sammen med symptomer i underlivet eller som eneste symptom.
  • Smerte eller andre symptomer i ben, lysker og lænd.

Årsager til kronisk prostatitis

Forskning giver ikke et klart svar på hvorfor man udvikler denne lidelse.

Symptomerne kan i nogle tilfælde optræde efter behandling for bakteriel prostatitis eller biopsi af prostatavæv. Ved kronisk bakteriel prostatitis kommer bakterierne ofte igen efter endt antibiotikabehandling. Derfor henviser de kliniske guidelines  til at behandle prostatitis fra flere vinkler, og ikke ensidigt med medicinsk behandling (3).

Der er nødvendigvis ingen sammenhæng mellem bakterier og symptomer på smerte (4). Hvorimod psykologisk stress, tidligere infektioner og nedsat immunforsvar spiller en rolle.

Behandling skal målrettes symptomerne, og fysioterapi kan gøre en forskel (5)

sperium-g0fd110c32_1920

Sex og smerter

Kan man dyrke sex, når man har kronisk prostatitis?

Det er ufarligt at dyrke sex, når du lider af kronisk prostatitis. Kronisk bakteriel prostatitis smitter ikke din partner ved sex. Du kan dog have udfordringer i form af smerter under eller efter sædafgang, smerter i form af kramper i bækkenbunden eller lignende, som kan forstyrre din rejsning, så et samleje ikke kan gennemføres. Derudover kan din lyst være påvirket af hvordan du har det med dine symptomer. Mange mænd er meget påvirket psykisk, oplever modløshed og endda depression. Dette kan føre til impotens. Tilstanden vil ændre sig i takt med at symptomerne behandles og lindres.

Ønsker du at være far, er der god grund til at få undersøgt din sæd, da der desværre er en sammenhæng mellem kronisk prostatitis og nedsat sædkvalitet (6)

 

Hvordan foregår behandlingen?

Et behandlingsforløb i klinikken tager udspring i Dr. Anderson og Dr. Wise’s behandlingprotokol (2), der er veldokumenteret og med succes hjælper mange mænd med kronisk prostatitis. Behandling involverer hele kroppen og ikke kun underlivet.

Behandling af underlivet består typisk af både en udvendig behandling af strukturer, jeg kan nå på kroppens yderside, og en indvendig behandling af strukturerne i underlivet, som jeg kan nå via endetarmen.

Dette kan lyde grænseoverskridende, men vil blive udført enormt blidt og med respekt for dine grænser og den tilstand kroppen befinder sig i. En stor del af behandlingen er også at arbejde med tolkning og accept af symptomer fra kroppen, smertehåndtering og vejledning i stressreducerende øvelser og livsstil.

Jeg samarbejder med en urolog for at sikre mig mulighed for sparring og for tværfagligt fokus på at hjælpe dig. Du vil typisk have været igennem urologisk udredning og ofte også medicinsk behandling, inden du konsulterer mig. Dette er dog ikke et krav inden du kontakter klinikken, og en urologisk udredning vil kunne foregå sideløbende.

massage-gd48fec7a2_1920
Konsultationer efter aftale

Kontakt for mere information eller tidsbestilling

Har du behov for fysioterapi? Bestil en konsultation online eller ved at ringe, skrive til klinikkens mail/SMS. 

Kontakt også gerne klinikken med spørgsmål om en behandling er relevant for dig. Du er også velkommen til at søge råd om og vejledning i, hvad du selv kan gøre. 

Telefonen besvares imellem behandlinger og er åben alle ugedage fra kl. 9 – 15